Bahan-bahan :
1 tin cocktail buah-buahan tropika
1 tin susu sejat
1 kotak jeli strawberi (instant)
Tepung custard
Kek gulung (kalau boleh cari perisa vanila)
Air
Get ready ! |
Cara-cara :
- Potong kek gulung dan susunkan ke dalam bekas untuk dijadikan lapisan pertama.
- Masukkan 1 tin susu sejat ke dalam mangkuk.
- Campurkan 10 sudu makan tepung custard ke dalam mangkuk susu sejat tadi (Bancuhan 1).
- Kemudian gaul sehingga sebati...(sampai tepung custard tak ketul-ketul).
- Bancuhan 1 dimasak sehingga mendidih...(pastikan bancuhan sentiasa digaul sewaktu memasaknya)..agak-agak kurang pekat tambahkan tepung custard yg digaul dulu dengan air panas dalam mangkuk lain baru dicampurkan dengan bancuhan 1 yang sedang dimasak).
- Bila bancuhan 1 dah masak tuang ke dalam bekas yang ada kek tadi untuk dijadikan lapisan kedua..jangan lupa untuk ratakan lapisan tersebut.
- Susun buah cocktail diatas lapisan kedua.
- Selepas itu, masak jeli strawberi instant ke dalam periuk dengan 2 gelas air...gaul sehingga bancuhan jeli menjadi jernih.
- Kemudian, tuang bancuhan jeli ke atas susunan buah cocktail tadi untuk bentuk lapisan ketiga...
- Last sekali masukkan ke dalam peti sejuk dan sedia untuk di makan...
1st step - susah sangat nak cari perisa vanila perisa pandan pun okey la |
2nd layer |
Cocktail brand ape entah...besar betul potongan buahnya |
3rd layer |
0 comments:
Post a Comment