Wednesday, January 28, 2015

Main Masak-masak : Resepi Shepherd Pie Mudah dari Mahmudah

Bahan-bahan :
 
1 peket daging lembu kisar
5 biji ubi kentang
250ml susu segar
4 ulas bawang putih
2 sudu makan cili boh
3 biji tomato
1 sudu teh oregano
1 sudu teh lada hitam
1 sudu makan mentega
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara :

1. Buang kulit kentang & rebus sampai empuk.
2. Bila dah empuk angkat toskan dulu.
3. Sementara tu, cairkan mentega dan tumiskan bawang putih dengan cili boh.
4. Masukkan daging kisar dan kacau sampai masak.
5. Bubuh oregano, garam & gula secukup rasa.
6. Masukkan tomato yang telah dipotong dadu.
7. Setelah masak tutup api dan ketepikan dulu.
8. Lenyek kentang yang telah direbus tadi guna je apa alat janji lenyek.
9. Masukkan susu segar dan lada hitam dan gaul bersama kentang lenyek tadi sampai sebati.
10. Sediakan acuan/bekas untuk membakar.
11. Ratakan sedikit mentega pada dasar acuan/bekas.
12. Letak beberapa sudu kentang lenyek pada dasar simpan baki yang lebih banyak untuk topping.
13. Masukkan daging kisar yang telah dimasak tadi dan ratakan.
14. Lapiskan lapisan atas sekali dengan baki kentang lenyek tadi.
15. Bakar 180'c selama 45 minit sampai topping kentang lenyek tadi kuning keemasan.
16. Da siap bakar boleh makan tapi tunggu sejuk dulu nanti melecur lidah sebab lapisan daging tadi masih panas walaupun hampak topping dah suam2.




0 comments:

Post a Comment