Sunday, October 24, 2010

WANITA Status Sosial & Undang-undang Islam


Untuk 'posting' kali ini saya lebih berminat untuk berkongsi dengan para pembaca sekalian tentang satu buku yang ringkas dan amat menarik untuk dibaca.

Semasa berjalan-jalan di Masjid India untuk membeli buku untuk dijadikan hadiah kelahiran buat insan tersayang terjumpa pula satu buku yang tajuknya agak menarik karya Prof Madya Datin Dr Paizah Hj Ismail yang merupakan bekas pensyarah Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. Melihat tajuknya yang amat menarik dan harganya hanyalah RM10.00 sahaja jadi rasa rugi pula kalau tak membelinya=)

Buku ini bertajuk WANITA Status Sosial & Undang-undang Islam dan ia dibahagikan kepada 11 Bab yang mengandungi perbincangan dan huraian-huraian tentang persoalan berkenaan Wanita yang dibuat secara ringkas dan mudah difahami. Antara bab-bab yang terdapat di dalam buku ini adalah seperti Aurat Wanita:Konsep dan Hukum Mengenainya, Status Wanita Dalam Undang-undang Jenayah Islam,Hukuman Qisas Bagi Kes Yang Melibatkan Wanita dan lain-lain lagi.

Cara penulisan buku ini dimulakan dengan kenyataan-kenyataan daripada al-Quran dan Sunnah berkaitan hal ehwal wanita. Kemudian, diikuti satu ulasan yang menekankan soal penyesuaian antara prinsip syariah dan pandangan para fuqaha. Perbincangan seterusnya memperlihatkan pandangan para ulama kontemporari tentang wanita. Dan akhir sekali. ia menyentuh persoalan sebenar tentang wanita dan dibincangkan satu per satu mengikut susunan yang dirasakan sesuai. Buku ini juga dilengkapi nota kaki sebagai rujukan para pembaca.

Bab yang paling saya minati ialah Bab 8 yang membincangkan tentang Pelaksanaan Hukuman Sebat ke Atas Wanita. Yang mana dalam bab ini dibincangkan secara ringkas tentang peruntukan sebat,fleksibiliti hukuman sebat,kadar bilangan sebat,kadar maksimum dan minimum bagi Sebat Takzir,jenis alat sebatan,sifat dan cara pelaksanaannya ke atas wanita. Sebelum ini, kita telah dihebohkan tentang kes Kartika. Melalui bab ini kita dapat memahami sedikit sebanyak cara sebenar pelaksanaan sebat yang diperuntukkan berdasarkan hukum syarak.

Jadi tak rugilah rasanya kalau nak beli buku ini. Berbaloi-baloi !

Sesungguhnya, ALLAH menciptakan
wanita bukan dari kepala untuk dijunjung.
Dan bukan pula dari kaki untuk dipijak,
tetapi dari rusuk lelaki untuk disayangi.


0 comments:

Post a Comment