Saturday, May 21, 2016

Cerita Aku & Encik Bubuk

One day, bila ko dah lama tak masak nasi...bila nak masak terkejut beruk nampak makhluk2 kecik warna hitam yang dikenali sebagai kutu beras (aku panggil bubuk) dalam bekas beras ko yang banyak sedang berjalan2..arghhh!! sebelum ni kalau setakat 10 ekor takpe..ni macam banyak betul..geli3... Sebelum ni aku guna petua letak cili kering dalam bekas beras tapi nampaknya macam tak berfungsi je.. Mood aku nak masak hari tu terus spoilt. Sebab aku kena pi buat operasi menghalau bubuk2 tu pulak. Post kali ni aku nak share cara2 nak halau bubuk. 1st aku keluarkan beras dari rice dispenser tu dan letak atas surat khabar atas dulang. Pastu letak atas dapur. Jangan pasang api pulak kang cair dulang ko hangus beras ko... Biarkan bubuk2 ni keluar sendiri dari celah2 beras. Kalau nak cepat lagi letak bawah cahaya. Cam aku buat guna study lamp haha! 


Tengah menyuluh kehidupan encik bubuk
Lepas tu mula lah misi aku untuk me'research' apa cara nak bagi encik2 bubuk ni tak mai lagi kat beras aku. Hasil dari survey di blog2 aku dapat idea untuk beli 1 barang dari DAISO yang perlu diletakkan dalam bekas beras untuk halau Eencik2 bubuk. Malam tu jugak aku p DAISO setia city mall cari benda tu. 

Haa ni lah dia.... ada perisa cili & wasabi...

p/s : jangan makan & jangan koyak dia punya cover uncang
Yang ni dijamin selamat untuk letak dalam bekas beras. Dekat kotak ada info berapa kilo beras & berapa uncang kena letak. Tapi...lepas lebih 2 minggu aku still kecewa sebab encik bubuk telah kembali. Kakak aku kata kalau nak kurangkan bubuk dalam bekas beras kena selalu gerak2kan beras dalam tu. Aku pakai Tupperware Rice Dispenser yang hijau tu. So, at least 2 hari sekali aku kena tarik drawer dia beberapa kali untuk keluarkan beras dan buh balik dalam bekas. Masalahnya aku ni jenis rajiinnnn sangat huhu.

RD ni cantik..style & keep ur rice fresh (fresh macam mana pun aku tak tau) tapi..ada ruang2 udara
Last sekali jalan paling berkesan ialah letak dalam bekas yang kedap udara & transparent. Aku pun terus pindahkan masuk dalam tupperware bekas keropok yang besar tu. Memang kedap udara & encik bubuk tak boleh hidup dalam tu. Sekian! 



0 comments:

Post a Comment